Jytyn liittovaltuusto päättää vaalitavan uudistamisesta 17.-18.5.2016

12.05.2016

Jytyn liittovaltuusto teki merkittäviä linjauksia maaliskuun alussa Jytyn sääntöjen muuttamiseksi. Puheenjohtaja Maija Pihlajamäellä oli kiire uuden keskusjärjestön kokokseen, asiaa päätettäessä. Vaihtoehtoja hän ei paljon jättänyt. Ota tai jätä oli liittohallituksen viesti hänen suullaan.

Kolme vuotta sitten Jytyn liittokokous päätettiin lakkauttaa, Jytyn liittovaltuustosta tuli ylin päättävä elin joka valittaisiin jatkossakin suhteellisella vaalitavalla kolmentoista eri vaalipiirin kokouksessa.

Mikä nyt muuttui, ettei tätä vaalijärjestystä enää katsota hyvällä. Liittohallitus sain valtuustolta tehtäväksi sääntömuutoksen, jolla siirrytään neljään vaalipiiriin. Edustajat valtuustoon ja hallitukseen tehdään jäsenäänestyksellä, eniten ääniä saaneet tulevat valituksi. Edustajia valtuuston saisi siis ne yhdistykset, jotka saavat jäsenet äänestämään, eivät ne, jossa on eniten jäseniä. Minulle käy kyllä molemmat vaalitavat, mutta toteutuuko demokratia ja ryhdytäänkö politiikka tekemään enemmän.

 

Liittohallitus sai avoimen valtakirjan sääntömuutokseen, sillä tuskin erilaisia vaihtoehtoja tulee toukokuun valtuustoon, jossa asiasta päätetään. Asiaa kritisoitiin Maatalouslomittajat ry:n hallituksessa voimakkaasti, tosiasia vain oli, ettei valtuutetuilla ollut asiasta paljonkaan tietoa etukäteen.

Samaan koppaan oli heitetty 2019 voimaan tuleva jäsenmaksu-uudistus, jossa siirryttäisiin yhteen yhtenäiseen jäsenmaksuun. Jyty perii kaikki jäsenmaksut yhdellä ja samalla prosentilla, sekä palauttaa kaikille samassa suhteessa takaisin.  Meidän osalta tämä tarkoittaisi merkittävää heikennystä.

 

Yksi nykyisen jäsenmaksun ongelma on se, että osa yhdistyksistä on liittoperinnässä ja osa yhdistysperinnässä. Tosin liittokokous itse teki tämän ongelman, olisiko sittenkin pitänyt linjata vain toinen vaihtoehto. Suurin ongelma jäsenmaksu-uudistuksen taustalla on yhdistysten erilaiset jäsenmaksuprosentit, ne vaihtelevat melkoisesti.

Jäsenmaksu-uudistuksen osalta valtuusto hyväksyi ponnen, jonka mukaan “Jytyliiton vaalijärjestys ja jäsenmaksu-uudistuksen muutosprosessi toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Jytyliiton ja Maatalouslomittajat ry:n kanssa siten, että jäsenmaksutulojen vähentyminen huomioidaan jäsenyhdistyksen toiminnassa tulevaisuudessa.”

 

Jytyn valtuusto kokoontuu ensiviikolla 17.-18.5.2016 päättämään vaalitavan uudistamisesta. Jos vaalitapa ja jäsenmaksu-uudistukset toteutuvat, mistä yhdistykset sitten päättävät tulevaisuudessa. Toiminta tulee rakentaa yksinomaan sellaiselle taloudelliselle tasolle, minkä euroissa Jyty jäsenyhdistyksille palauttaa. Enää ei ostella maatalousnäyttelyyn lippuja, ei varata lomamökkejä tai pidetä saunailtoja, eikä paljon muutakaan. Tavoitteenamme on ollut järjestää kaikille jotain, ei kaikille kaikkia. Yhdistysten erilaiset tarpeet ja mahdollisuudet toimia pitää huomioida jatkossa.

 

Kävin pääsiäisen alla paikallisessa kanalassa itsepalvelumyymälässä, sieltä sain tuoreita munia juhlaa varten. Ulos asti kuulin vilkasta naisten keskustelua, sisällä kerroin miten kova kotkotus täältä kuuluu. Ensin naiset nauroivat, sitten olikin hiljaista. Niin, miten asioita sanoisi, ettei joku aina loukkaannu!

 

Raimo Kivineva

Toiminnanjohtaja

30.01.2024Matkakustannusten korvaukset 2024
19.06.2023Hallitusohjelman neuvottelutulos lomituksen osalta
22.05.2023Nuorisotapahtuma
13.04.2023Kevätkokous-ilmoitus
07.03.2023Sopimusneuvottelut
02.01.2023Sarka-messut 27.-28.01.2023
08.12.2022Matkakustannusten korvaukset 2023
27.10.2022Maatalouslomittaja -lehti
20.10.2022Sonkajärven paikallistoimikunnan kokous ja pikkujoulu
03.10.2022KVTES Keskitetty järjestelyerä maksetaan yleiskorotuksena

Siirry arkistoon »