Hallitus päätti kehysriihessä siirtää lomituspalvelut maakuntien vastuulle

06.04.2016

Hallitus on sopinut perustuslaissa 121 §:n 4 momentissa tarkoitetuille itsehallintoalueille -maakunnille - osoitettavista tehtävistä (pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmassa tarkoitettu maakuntahallinnon ja valtion aluehallinnon yhteensovituspäätös, hallitusohjelma s. 30). Ratkaisu toteuttaa hallituksen 7.11.2015 antamat linjaukset sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ja itsehallintoalueiden perustamisen jatkovalmistelusta ja itsehallintoalueiden aluejaosta.  Maakuntien tehtävien perustana on 1.1.2019 alkaen selkeä työnjako kunnan, maakunnan ja valtion välillä. Tulevaisuuden työnjaossa:

 

Maakunnan tehtävät 

Tehtäväsiirtojen jälkeen maakunnan tehtävät ovat seuraavat (maakunnan tehtäväala):

13) Maatalousyrittäjien ja turkistuottajien lomituspalveluiden järjestäminen ja lomituksen paikallisviranomaistehtävät.

Maakunnat aloittavat toimintansa 1.1.2019, jolloin myös ELY-keskukset, TEtoimistot ja maakuntien liitot lakkaavat ja niiden tehtävät siirtyvät maakunnille ja edellä todetuille valtion viranomaisille. Myös tehtäviensiirrot kunnilta maakunnille toteutetaan tuolloin.

Henkilöstö maakuntien palvelukseen liikkeenluovutuksella

Kuntien ja kuntayhtymien sote-tehtäviä hoitava henkilöstö ja tukipalveluiden henkilöstö, joka palvelee pääosin maakunnille siirrettäviä tehtäviä, siirtyy liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti maakuntien palvelukseen.

Kunnallista viranhaltija- sekä työ- ja virkaehtosopimuslainsäädäntöä muutetaan siten, että niitä sovelletaan maakuntien työntekijöihin ja viranhaltijoihin. Maakunnat tulevat jäseneksi Kevaan ja maakuntien viranhaltijoihin ja työntekijöihin sovelletaan kunnallista eläkejärjestelmää.

Kuntatyönantajat KT:tä koskevaa lainsäädäntöä uudistetaan siten, että se toimii jatkossa myös maakuntien työnantajaedustajana. Maakunnilla on niiden henkilöstömäärää ja taloudellista painoarvoa vastaava asema uudessa työnantajaorganisaatiossa. Maakuntien yhtiöt voivat valita, tulevatko ne kunnallisen eläkejärjestelmän ja kunnallisen ja maakunnallisen alan työehtosopimusten piiriin. Henkilöstöjärjestelyissä huolehditaan hyvän henkilöstöpolitiikan toteutumisesta. Samoin henkilöstöjärjestelyissä huolehditaan siitä, että niistä ja palkkojen harmonisaatiosta johtuvat kustannukset pidetään mahdollisimman pieninä.

Muutostilanteissa huolehditaan henkilöstön asemasta. Henkilöstö on julkisissa ja yksityisissä sote-organisaatioissa keskeisessä asemassa uudistuksen tavoitteiden saavuttamisessa. Hallitus pitää tärkeänä, että henkilöstöä edustavat järjestöt ja henkilöstö osallistuvat sote- ja aluehallintouudistusten toimeenpanon suunnitteluun ja toteutukseen valtakunnallisesti ja maakunnissa.

Maakunnalle siirtyvää toimintaa harjoittavien lakisääteisten kuntayhtymien varat ja velvoitteet sekä kuntien maakunnille siirtyvään toimintaan liittyvä irtain omaisuus siirtyy maakunnille voimaanpanolaissa säädettävällä tavalla (suppea jakautumismalli). Mallin mukaisesti kuntien rakennukset eivät siirry vaan tältä osin yhteisen vuokrasopimuspohjan mukaisesti maakunnat vuokraavat toimitilat.

lehmat.jpg

30.01.2024Matkakustannusten korvaukset 2024
19.06.2023Hallitusohjelman neuvottelutulos lomituksen osalta
22.05.2023Nuorisotapahtuma
13.04.2023Kevätkokous-ilmoitus
07.03.2023Sopimusneuvottelut
02.01.2023Sarka-messut 27.-28.01.2023
08.12.2022Matkakustannusten korvaukset 2023
27.10.2022Maatalouslomittaja -lehti
20.10.2022Sonkajärven paikallistoimikunnan kokous ja pikkujoulu
03.10.2022KVTES Keskitetty järjestelyerä maksetaan yleiskorotuksena

Siirry arkistoon »