Kesää kohti

26.03.2021

 

 

 

Korona kurittaa meitä kaikkia edelleen ja toivo kevätkokouksen järjestämisestä huhtikuun lopussa on hiipunut. Tällä hetkellä on varsin todennäköistä, että kokous siirtyy syksyyn viimevuoden tapaan. Yhdistyksen uudet säännöt mahdollistavat toki etäosallistumisen erilaisten sähköisten sovellusten kautta. Toinen asia on kuitenkin se, miten aktiivisia jäsenet ovat niitä käyttämään ja osallistumaan kokoukseen. Kokousviikonloppu kaikkine aktiiveineen on kuitenkin ihan eri juttu.

Hallitus toki valmistelee kaikki kevätkokoukselle kuuluvat asiat sääntöjen mukaan aikataulussa. Alustava tilipäätös näyttää kohtuulliselta. Kun lisäksi huomioidaan rahastojen tuotto, voimme olla varsin tyytyväisiä, vaikka jäsenmäärä vähenee hieman joka vuosi.

 

Korona on pakottanut myös kaikki liiton ja työnantajan järjestämät koulutukset uudelleen arvioitavaksi. Työnantaja ei ole työkokouksia tai koulutuksia järjestänyt ja muutoinkin henkilökohtainen yhteydenpito on vähentynyt. Sähköpostit ja tekstiviestit kulkevat puolin ja toisin. Ongelmallista on se, että kaikki hiljaiset työntekijät jäävät yksin. Kaikki opetus ja opastaminen jää tekemättä. Esimiesten pitäisi nyt asettua oikeasti esimiehen asemaan, ja pohtia kuka työntekijöistä tarvitsee tukea ja turvaa. Samalla kannatta pohtia miten ja kuinka paljon työntekijöille annetaan suojavarusteita, lienee turha muistuttaa, että maatalouslomittaja ei ole velvollinen niitä mistään hakemaan.

 

Jäsenistössä on vaihtuvuutta jonkin verran, uusiakin siis palkataan. Järjestäytymättömiä on myös vielä, sekä ”väärään liittoon” kuuluvia. Jyty on aloittanut jäsenkampanjan uusien jäsenten hankkimiseksi ja palkinnot on varsin hyvät. On syytä korostaa, että kaikki luottamusmiehet ja yksittäiset jäsenet, katsokaa ympärille ja suositelkaa yhdistyksen ja liiton jäsenyyttä. Voitte ilmoittaa pelkästään henkilön nimen ja osoitteen yhdistyksen toimistolle, lähetämme sen pohjalta jäsenkaavakkeen ja muuta materiaalia ko. henkilölle.

 

Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman maatalouslomituksen hallintomalleja tarkasteleva työryhmän toimikausi päättyy tämän kuun lopussa ja raportti ilmestynee huhtikuun alussa. Keskeisiä asioita työryhmässä on ollut erilaisten hallintomallien vertailu. Kilpailulainsäädäntö ja mahdollinen yhtiöittämisvelvoite on tuonut omat vaikeudet työryhmän työhön.

Nykymallilla mennään kuitenkin ainakin vuoden 2022 loppuun saakka. Lomituspalvelulainsäädäntö muuttuu siten hallinnon osalta aikaisintaan 2023 vuoden alussa. Samassa yhteydessä on toki mahdollista tehdä pieniä, ns. ei maksavia muutoksia palvelujen saamisen osalta. Itse palvelujärjestelmän muutokset toteutettaisiin 2024-2025 aikana.

Nykyhallintomallissa on paljon hyvää, pienillä tarkennuksilla todennäköisesti jatketaan. Yksiköiden määrä vähenee kuitenkin 10-15 yksikköön. Yhdistyminen tuo mukanaan mm. palkkojen yhteensovittamisen ja palkkaerot kaventuvat yksiköiden välillä. Aika monen maatalouslomittajan palkkaa tarkistellaan yksiköiden yhdistyessä.

Maatalouslomittajien työmatkojen osalta on pakko todeta, että työmatkat kasvavat jo pelkästään sen takia, että tilojen lukumäärä vähenee ja tilat on entistä harvemmassa. Yksistään paikallisyksikön alueen laajentuminen ei tarkoita työmatkojen pidentymistä.

 

Yhdistyksen näkökulmasta ehkä parasta yksiköiden yhdistymisissä on se, että tulevat yksiköt ovat työntekijämäärältään varsin suuria. Se vaikuttaa luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun asemaan. Työsuojelun ja työolosuhteiden valvonnassa/parantamisessa on vielä paljon tehtävää. Työsuojeluvaalit käydään ensi syksynä ja seuraavassa lehdessä tiedotamme jo niistä.

 

 

Raimo Kivineva

Toiminnanjohtaja

21.03.2024Toimisto suljettu
30.01.2024Matkakustannusten korvaukset 2024
19.06.2023Hallitusohjelman neuvottelutulos lomituksen osalta
22.05.2023Nuorisotapahtuma
13.04.2023Kevätkokous-ilmoitus
07.03.2023Sopimusneuvottelut
02.01.2023Sarka-messut 27.-28.01.2023
08.12.2022Matkakustannusten korvaukset 2023
27.10.2022Maatalouslomittaja -lehti
20.10.2022Sonkajärven paikallistoimikunnan kokous ja pikkujoulu

Siirry arkistoon »