Nivalassa koronatartunta

24.02.2021

”Korona ei ole mikään flunssa!”

Marraskuun lopussa 2020 Nivalan yksikön lomittaja Piia Vainio aloitti aamun kuivituskierroksen robottinavetalla sonnustautumalla hengityssuojaan. Vaikka turvepölyn ei pitänyt päästä hengitysteitä kutittelemaan, Piiaa vaivasi kuiva, sitkeä yskä. Olo oli ollut jotenkin outo jo edellisestä illasta alkaen ja paheni vain aamun edetessä. Lomittajalle tyypilliseen tapaan Piia kärvisteli huonon omantunnon kanssa ilmoittaessaan lomansaajalle, että nyt ei kyllä kulje ja on pakko soitella työterveyteen. Seuraavana iltana varmistui positiivinen koronatestin tulos.

Rohkeasti facebookiin

Joulukuun neljäntenä päivänä Piia julkaisi facebook-sivullaan tiedon koronatartunnastaan. ”Ei mitään tietoa, mistä oon sen saanut, eli sen voi näköjään saada mistä vain.” Rohkea teko rohkealta naiselta! Nivalan leveysasteilla korona ei ole päässyt rynnistämään samalla vauhdilla kuin pääkaupunkiseudulla, joten sairastuminen voi olla melko häpeällinenkin asia. Eniten Piia pelkäsi riskiryhmään kuuluvien vanhempiensa puolesta, joiden luona hänellä on tapana poiketa päivittäin. Pelko osoittautui onneksi turhaksi; vanhemmat ja Piian kanssa samassa taloudessa asuva puoliso eivät sairastuneet. ”Kyllä se täytyy jotenkin vastustuskyvystä olla kiinni, mulla on aina kaikki flunssat ja puolisolla ei ikinä mitään.”

 

Piia sai kyseenalaisen kunnian olla Suomen ensimmäinen (ja tammikuun alkuun mennessä ainut) koronaan sairastunut lomittaja. ”Kivaa olla ensimmäinen, mutta ei ehkä tässä asiassa. Koko kroppa on kyllä kipeä vaan onneksi henki ei oo menny ahtaalle”, Piia kommentoi facebookissa harmitellessani tapahtunutta ja toivotellessani lieväoireista sairastamista. Ja sairastamista koronassa kyllä riittää! Piian sanoin ”korona ei ole mikään flunssa, olo oli kuin katujyrän alle jääneellä!” Päänsärkyä, kuumetta, kuivaa yskää, kurkkukipua, hirveää väsymystä, särkyä koko kropassa… Haju- ja makuaisti Piialta katosi muutaman päivän sairastamisen jälkeen eikä hajuaisti ollut palautunut kunnolla vielä kuukauden päästäkään. Lääkkeeksi lepoa ja Buranaa! Pahimman pariviikkoisen Piia käytännössä nukkui.

 

Koronanegatiivinen ammattikunta

Maatalouslomittajan työn luonne, vähäiset ihmiskontaktit työpäivien aikana ja asuminen syrjäseuduilla ja pikkupaikkakunnilla ovat luultavasti suurin selitys sille, miksi lomittajat ovat pystyneet väistelemään todella tehokkaasti koronatartuntoja. Arkipäivää ovat nykyään myös hengityssuojan käyttö julkisissa tiloissa ja käsien peseminen ja desinfiointi. Koronatestistä sen sijaan on meidänkin ammattikunnallamme runsaasti kokemuksia. Kyselin facebookin suljetussa Maatalouslomittaja-ryhmässä kommentteja testissä käyneiltä ja sainkin aikaan ihan vilkkaan keskustelun!

 

Monet lomittajat ovat vastuuntuntoisesti käyneet testissä flunssaoireiden takia. Kuulun itsekin tähän testin kokeneiden ryhmään. Täytyy sanoa, että kokemus ei ollut miellyttävä! Vesi lensi silmistä ja odotin koko ajan, että vanupuikko puskee suusta ulos. Loppupäivän limakalvot kirvelivät, aivastutti vietävästi, mutta ei vaan irronnut (tiedätte sen suunnattoman ärsyttävän tuntee kun aivastus pyörii nenässä, mutta helpottavaa pärskähdystä ei tule). En ole ainoa, joka on kokenut koronatestin puistattavana. Erään kollegan mukaan ”veri tuli sieraimista kun näyte otettiin!” Jos nyt kuitenkin asetetaan epämiellyttävä, mutta nopeasti ohi menevä näytteenottotilanne oikeaan mittakaavaansa niin kyllä se on aika pieni paha maailmanlaajuisen pandemian torjunnan rinnalla! Osoittaa suurta vastuuntuntoa ja huolenpitoa kanssaihmisiä kohtaan, että lomittajat käyvät testeissä vähäistenkin flunssaoireiden takia. Tapanahan on perinteisesti mennä puolikuntoisena töihin ja sairastaa sitten vapaapäivinä. Terveyskeskusten koronainfot ja työterveyshuolto ohjeistavat odottamaan kotona testin tulosta. Parin päivän huili flunssaisena ei ole häpeän aihe! Keväällä testituloksia sai odotella jopa neljä päivää, mutta rutiinit ovat ilmeisesti nopeutuneet ja parantuneet niin paljon, että nyt vuoden vaihteessa jossain päin Suomea testituloksen on saanut vajaassa tunnissa. ”Negatiivinen oli. Sai luvan pussata!”

 

Maatalouslomittaja-ryhmän koronatesti-keskustelussa tuli esiin myös erittäin mielenkiintoinen huomio nautojen koronavirusten vaikutuksesta ihmisen vastustuskykyyn. ”Mene ja tiedä mutta näin kuullut pohdittavan.” Voiko työskentely nautakarjan kanssa antaa jotain suojaa tai lieventää oireita Covid-19:ta vastaan? Maaseudun Tulevaisuuden (16.3.2020) mukaan ”nautojen virusripulia ja hengitystietulehduksia aiheuttava koronavirus (BCV) on sukua ihmisten koronavirukselle, mutta ei aiheuta ihmisille vaaraa. COVID-19 taas on ihmisten tauti, joka ei tartu nautoihin.” Ruokaviraston nettisivujen mukaan ”useilla eläinlajeilla tunnetaan koronavirusten aiheuttamia sairauksia, joita ei pidä sekoittaa nyt ihmisillä tavattuun, SARS-CoV-2-viruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin.” Tutkimustuloksia tai käynnissä olevia tutkimuksia nautojen koronavirusten vaikutuksesta ihmisten vastustuskykyyn Covid-19:ta vastaan en onnistunut löytämään. Olisiko siinä tutkimisen arvoinen hypoteesi? Mene ja tiedä!

 

”Lähdinkö sittenkin liian aikaisin töihin?”

Nivalan yksikön lomittaja Piia Vainio palasi töihin noin neljän viikon päästä sairastumisestaan. Ensimmäinen pohdinnan aihe ensimmäisellä aamunavetalla liittyi omaan työkuntoon: ”Lähdinkö liian aikaisin, pitäisikö vielä ottaa sairaslomaa?” Keuhkoputkissa oli edelleen omituinen tuntemus eikä jaksaminen ollut palautunut sairastumista edeltävälle tasolle. Mutta Piia jaksoi!

 

Koronan kanssa ei ole leikkimistä. Fyysisessä ammatissa täyteen työkuntoon palautuminen vie pitkän ajan. Piia piti omaa sairauttaan lievänä, sillä hän ei joutunut sairaalahoitoon. Vahvaa Buranaa kyllä kului! Pandemiakeskukselta hoitajat kyselivät päivittäin kuulumisia, joten oman onnen nojaan ei jätetty. Ammattikuntana me lomittajat voimme edelleen ylpeillä koronanväistelytaidoillamme. Pidetään jatkossakin tilastot komealla tasolla, pestään käsiä ja käytetään maskia!

 

Marika Puhakka

Puheenjohtaja

30.01.2024Matkakustannusten korvaukset 2024
19.06.2023Hallitusohjelman neuvottelutulos lomituksen osalta
22.05.2023Nuorisotapahtuma
13.04.2023Kevätkokous-ilmoitus
07.03.2023Sopimusneuvottelut
02.01.2023Sarka-messut 27.-28.01.2023
08.12.2022Matkakustannusten korvaukset 2023
27.10.2022Maatalouslomittaja -lehti
20.10.2022Sonkajärven paikallistoimikunnan kokous ja pikkujoulu
03.10.2022KVTES Keskitetty järjestelyerä maksetaan yleiskorotuksena

Siirry arkistoon »