Matalouslomitusten kehittämistyöryhmä

27.06.2014

 

 Lomituksen kehittämistyöryhmä ja EU

 

Peruspalveluministeri Susanna Huovisen asettama maatalouslomitusten kehittämistyöryhmä on kokoontunut tähän mennessä viisi kertaa. Työryhmän tehtävänä oli esittää sosiaali- ja terveysministeriölle 30.5.2014 mennessä alustavat arvionsa mahdollisuuksista saada aikaan kustannussäästöjä lomitusjärjestelmiä kehittämällä.

 

Työryhmässä on käsitelty pääasiassa EU:n valtiontukiuudistuksesta lomitusjärjestelmille aiheutuvia muutoksia ja valtiontalouden kehyspäätöksen edellyttämiä 5 milj. euron säästötoimenpiteitä (vaikka jälkimmäinen ei työryhmän tehtävä ollutkaan).  

 

Keskusteluissa on euromääräisesti merkittävämpänä säästökohteena on noussut esiin kuntien arvonlisäverolain mukaiseen palautukseen oikeuttava arvonlisävero. Koska toimeksiantosopimuksen tehneelle 45 kunnalle maksetaan arvonlisävero täysimääräisesti sekä arvonlisäverolain mukaisena palautuksena että lomituspalvelulain mukaisena valtion korvauksena, toimeksiantosopimuksen tehnyt kunta saa sille tosiasiassa aiheutunutta kustannusta suuremman valtion korvauksen.

 

Valtiontuen uudessa suuntaviivaluonnoksessa todetaan, ettei arvonlisävero ole tukikelpoista, ellei se ole kansallisen alv-lainsäädännön mukaan palautukseen oikeuttamatonta. Arvonlisäveron osalta säästökohdetta voidaan pitää melko varmana.

Alustavan laskelman mukaan säästö arvonlisäveron osalta olisi 2-2,5 milj. euroa. Toisaalta hallintoraha on nykyisillään jokseenkin riittämätön, miten leikkaus sitten kompensoidaan paikallisyksiköille?  

 

Toinen keskeinen säästökohde on ns. 120 tunnin tuettu maksullinen lomitus. Keskusteluja on käyty eri vaihtoehdoista; palvelun rajoittaminen sunnuntain osalta tai palvelusta perittävän maksun korottamisesta sunnuntain osalta sekä yleisesti maksun korottamisesta. Yhtenä vaihtoehtona on ollut myös maksun alentaminen, jos palvelua käytetään vuosilomapäivän tai sijaisapupäivän jatkeeksi. Tällöin palvelu tukisi hyvin myös maatalouslomittajien työllistymistä ja osa-aikaisuuden vähentämistä. Tehtiinpä niin tai näin, se vähentää palvelujen käyttöä ja lomittajatyövuosia.

 

Lomitus ja EU

 

EU:ssa on valmisteltu laajaa valtion tukiuudistusta, joka koskee myös maataloutta. Uusista maatalouden valtiontuen suuntaviivoista tulee edellisiä täsmällisemmät. Lomitusta koskeviin kohtiin tulee todennäköisesti merkittäviä muutoksia.

Lomitusetuuksia joudutaan todennäköisesti ainakin jossain määrin supistamaan. Sopeutusten lopullinen laajuus selviää vasta suuntaviivojen vahvistamisen yhteydessä. Suuntaviivoihin oli aivan valmistelun loppuvaiheessa tullut kohta, jonka mukaan lomituspalvelut rajataan kolmeen kuukauteen vuodessa yrittäjää kohden. Tällainen muutos aiheuttaisi suuria sopeutustoimia nykyiseen lomitusjärjestelmäämme. Suomi on ehdottanut rajauksen poistoa suuntaviivoista.

EU:n komissio tekee 25. kesäkuuta päätöksen tulevaa ohjelmakautta koskevista valtiontuen suuntaviivoista, jotka koskevat myös lomitusjärjestelmiä. Suuntaviivojen julkaisemisen jälkeen voidaan ryhtyä tarkemmin analysoimaan, millaisia muutoksia Suomen lomitusjärjestelmiin joudutaan tekemään.

 

Raimo Kivineva

Toiminnanjohtaja

30.01.2024Matkakustannusten korvaukset 2024
19.06.2023Hallitusohjelman neuvottelutulos lomituksen osalta
22.05.2023Nuorisotapahtuma
13.04.2023Kevätkokous-ilmoitus
07.03.2023Sopimusneuvottelut
02.01.2023Sarka-messut 27.-28.01.2023
08.12.2022Matkakustannusten korvaukset 2023
27.10.2022Maatalouslomittaja -lehti
20.10.2022Sonkajärven paikallistoimikunnan kokous ja pikkujoulu
03.10.2022KVTES Keskitetty järjestelyerä maksetaan yleiskorotuksena

Siirry arkistoon »